Kümeler üzerine (4)…
Evet yeni yazımla karşınızdayım. Bu yazıyı okuyorsanız sizlerde 4’üncü derse hazırsınız demektir. O zaman önceki konunun ufak özetiyle başlayalım ve yeni konumuza devam edelim.
“Kümeyi oluşturan her nesne o kümenin elemanıdır.” demiştik ve eleman sayısını da s(A) ile gösterildiğini söylemiştik. Hatta “MATEMATİK“ kelimesinin harflerinden oluşan küme üzerinde de analiz yapmıştık. Bu kümeye G kümesi olsun demiş ve elemanları ile birlikte yazmıştık: G = {M,A,T,E,İ,K} Ama dikkat ederseniz G kümesinde MATEMATİK kelimesinin tekrar eden harflerini çıkardık. Bunun sebebi neydi? Her eleman ancak ve ancak bir kere yazılmalıydı. Bu çok önemli bir kuraldı. Peki kümeye baktığımızda başka ne söylemiştik? Eleman sayısının 6 olduğunu. Bunuda virgül ile ayrılan elemanları saymamız gerektiğiydi. Detay için Bkz: Kümeler üzerine (3)…
Tüm bunlar bittiğine göre şimdi kümenin elemanı kimler/kimler değil onu tartışalım. Bir kümeyi oluşturan nesneye biz eleman demiştik. İşte biz o elemanın, bahsi geçen kümenin elemanı olduğunu ∈ sembolü, elemanı olmadığını ise ∉ sembolü ile gösteririz. Yukarıdaki G kümesini ele alalım. Neydi G kümemiz: G = {M,A,T,E,İ,K} hadi elemanları tek tek inceleyelim. M, G kümesinin elemanıdır. → M ∈ G A,G kümesinin elemanıdır. → A ∈ G T, G kümesinin elemanıdır. → T ∈ G E, G kümesinin elemanıdır. → E ∈ G İ, G kümesinin elemanıdır. → İ ∈ G K, G kümesinin elemanıdır. → T ∈ G Tüm bu olanlar iyi, hoş ve güzel peki Z harfi bu kimenin elemanı mı? Hayır değil! Peki onu nasıl göstereceğiz? Z, G kümesinin elemanı değildir. → Z ∉ G X, bu kümenin elemanı mı? Tabiki hayır. X, G kümesinin elemanı değildir. → X ∉ G Bu konuyu da tamamladığımıza göre gelecek dersimizde kümelerin gösterim yöntemleri ile devam edeceğiz. Şimdilik hoşça ve sevgiyle kalın canlarım
|
İpucu
“Sitenizin hangi ülkelerde sorunsuz olarak çalıştığını Whats My Dns servisini kullanarak test edebilirsiniz.”
Kripto Takip
Yasal Uyarı
Bu internet sitesi içeriğinde yer alan tüm yazılar Yodofoo.com.TR’ye (YTR) ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. YTR, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. YTR Blog'da yer alan tüm yazılar/makaleler bilgi edinme amacı ile sınırlı olup YTR'den izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.
|