HTML’e Giriş (2)…

HTML Editörleri
HTML sayfalarını oluşturmak/yazmak için editör kullanmamız gerekiyor bir nevi yazı yazmak için Microsoft Word veya Google Doküman gibi. Sebebi ise siz Word de bir dosya oluşturduğunuzda “belgeadı.docx” olarak kaydeder ve “docx” dolayı bilgisayar bunu Word belgesi olarak algılar. Bizlerde HTML sayfası oluştururken “sayfaadi.htm” veya “sayfaadi.html” olarak sayfayı kaydetmemiz gerekiyor. Eğer dosya adının sonunda “htm” veya “html” olmazsa bu sayfanın HTML sayfası olduğu konusunda sunucu kararsız kalacaktır.

Şu anda piyasada birçok HTML editörü bulunmakta. İster ücretli ister ücretsiz olsun amacımız kod yazmak ama editörlerin faydası, yakın zamanda etiketleri öğrendiğimizde açma etiketini yazdığımızda kendisinin direkt olarak kapatma etiketini ekleyerek hatasız sayfa oluşturmanızı sağlamasıdır. Örneğin bir HTML sayfasını yazmak için <html> etiketini açtığımızda </html> kapama etiketini editörün kendisinin eklemesidir. Ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılır. Sıklıkla kullanılan editörler:

Windows için,
Not Defteri: Windows yazılımı ile uygulamadır. Basit bir uygulamadır. Kod renklendirme, kod tamamlama ve hata ayıklama gibi özellikler bulunmamaktadır.
Notepad++: Benim en beğendiğim uygulamadır. HTML, CSS, Javascript, ASP ve PHP gibi programlama dillerini de bu editör üzerinden yazabilirsiniz. Uygulamada kod renklendirme, tamamlama ve hata ayıklama(HTML ve CSS de bulunmakta) gibi özelliklerde mevcuttur. Türkçe karakterlerin düzgün görünmesi için UTF 8 seçeneği de bulunmaktadır. Hani bu restoranlarda şefin tavsiyesi seçeneğini vardır beni şef olarak görürseniz size ücretsiz ve en iyi olarak bunu öneririm.
Visual Studio: Microsoft şirketinin çıkardığı ve benimde üniversitede derslerde kullandığım gelişmiş bir editördü. Ücretsiz sürümü mevcut.
Windows için bir çok editör mevcut internetten arayarak bulabilirsiniz.

MacOS için,
Burada seçenekleriniz az ancak bu demek değil ki kullanacak bir şey yok, ne yapacağız. Benim kullandığım uygulama "CotEditor"dür. Ücretsiz ve basit ara yüze sahip. Bana göre MacOS’in Notepad++ uygulaması.

Yukarıda geçen editör uygulamalarının azda olsa avantaj ve dezavantajlarından bahsettim. Burada önemli olan editörün ne olduğu, ne kadar yer kapladığı değil, editörler kendi kendine web sayfası yapamadığı ancak iyi bir editörün sizin yazacağınız kodlara yardımcı olmasıdır. Unutmayın hangi editörü kullanırsanız kullanın size asıl destek olacak şey sizin kod bilginizdir.

Gelecek derste görüşmek üzere kendinize iyi bakın dostlar Smile


Yazarımız Hasan hakkında: 2009 da başladı web maceram, MyBB, Wordpress, Matematik, Bilgisayar Programcılığı, Adalet derken şimdide burada bir şeyler yapmaya çalışıyorum :)

user avatar


 

Yazıya herhangi bir yorum yapılmadı

[-]
Hızlı Cevap
Güvenlik Kodu:
Lütfen, resmin üzerindeki harf ve rakamlardan oluşan Güvenlik Kodunu, aşağıdaki metin kutusuna giriniz.
Güvenlik Kodu:
(Büyük/Küçük harf duyarsız)

 
Hoşgeldiniz...

Hoşgeldin, Ziyaretçi:
Giriş Yap
Kayıt Ol


Kategoriler


İpucu
“Sitenizin hangi ülkelerde sorunsuz olarak çalıştığını Whats My Dns servisini kullanarak test edebilirsiniz.”


Kripto Takip


Yasal Uyarı
Bu internet sitesi içeriğinde yer alan tüm yazılar Yodofoo.com.TR’ye (YTR) ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. YTR, ilgili yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. YTR Blog'da yer alan tüm yazılar/makaleler bilgi edinme amacı ile sınırlı olup YTR'den izin alınmaksızın değiştirilemez, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, dağıtılamaz, umuma iletilemez, başka bir lisana çevrilemez.


Türkçe Çeviri: MyBB, Yazılım: MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.
YTR v7.1 theme designed for MyBB